Seimas plenariniame posėdyje priėmė Tabako kontrolės įstatymo pataisas (projektas Nr. XIIP-2728(2), kuriomis įtvirtino draudimą asmenims iki 18 metų rūkyti (vartoti) tabako gaminius ar jų turėti, priėmė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pakeitimus (projektas Nr. XIIP-2095(2), kuriais nuo gegužės 1 d. nustatyta administracinė atsakomybė už šį pažeidimą. Kodekse įtvirtinama, kad nepilnamečių asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas užtrauks baudą nuo 14 iki 28 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu. Bauda už jaunesnių kaip 16 metų asmenų nusižengimą bus skiriama tėvams arba globėjams (rūpintojams). Už pakartotinius nusižengimus bauda sieks nuo 28 iki 86 eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.

Iki šiol Tabako kontrolės įstatyme buvo įtvirtintas tik draudimas parduoti tabako gaminius asmenims iki 18 metų, jiems nupirkti ar kitaip perduoti, tačiau nebuvo apibrėžtas rūkymo ar tabako gaminių turėjimo amžiaus cenzas.

LR ATPK pakeitimas
1856 straipsnis. Jaunesnių kaip aštuoniolikos metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių rūkymas (vartojimas) ar jų turėjimas

Jaunesnių kaip šešiolikos metų asmenų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas – užtraukia baudą tėvams arba globėjams (rūpintojams) nuo keturiolikos iki dvidešimt aštuonių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.

Tokie pat veiksmai, numatyti šio straipsnio pirmojoje dalyje, padaryti pakartotinai per vienerius metus po administracinės nuobaudos paskyrimo, – užtraukia baudą tėvams arba globėjams (rūpintojams) nuo dvidešimt aštuonių iki aštuoniasdešimt šešių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
Asmenų nuo šešiolikos iki aštuoniolikos metų tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių) rūkymas (vartojimas) ar tabako gaminių ar susijusių gaminių (elektroninių cigarečių ir pildomųjų talpyklų) turėjimas – užtraukia baudą nuo keturiolikos iki dvidešimt aštuonių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
Tokie pat veiksmai, padaryti asmens, bausto už šio straipsnio trečiojoje dalyje numatytus pažeidimus, – užtraukia baudą nuo dvidešimt aštuonių iki aštuoniasdešimt šešių eurų su tabako gaminių ar susijusių gaminių konfiskavimu.
Kodeksas papildytas straipsniu:

Nr. XII-1631, 2015-04-21, paskelbta TAR 2015-04-28, i. k. 2015-06453


Category: Kita , Svarbūs , Visos