Artėja vasara, atostogos, dauguma mokinių galvoja kaip kuo greičiau įsidarbinti ir gauti už tai atlygį. Kai kurie planuoja išvykti padirbėti užsienyje. Apie tai kaip nepapulti į nusikaltėlių pinkles, netapti prekybos žmonėmis aukomis, mokiniams informaciją suteikė Molėtų rajono policijos komisariato prevencijos poskyrio specialistė Lina Virginija Šeikienė

Pareigūnė pažymėjo, kad Vidaus reikalų ministerijos duomenimis, Lietuvoje pradedama vis daugiau tyrimų dėl žmonių, kurie parduodami nusikaltimams vykdyti. Tokių tyrimų skaičius viršija fiksuojamus prekybos žmonėmis seksualiniam išnaudojimui atvejus. Vis daugiau nepilnamečių apgaule išvežami į užsienį, kur priverčiami tapti nusikaltėliais. „Jei prieš kelerius metus dominavo prekyba suaugusiaisiais, tai pastaraisiais metais tampa aktuali prekyba vaikais (iki 18 metų)“,- sakė pareigūnė. Nusikaltėliams užkimba socialiai pažeidžiami, augantys asocialiose šeimose nepilnamečiai. Pastaruoju metu pastebima dar viena tokių nusikaltimų forma: nepilnamečiai vaikinai, užsiimantys įvairiomis sporto šakomis, vežami į kitas šalis (dažnai – į Didžiąją Britaniją) nelegalioms kovoms arba vagystėms daryti. Pateikė mokiniams pavyzdžių.

Viename Lietuvos rajone gyvenęs vaikas į geraširdžiais dėdėmis apsimetusių žmonių rankas pakliuvo neatsitiktinai. Pastarieji paprastai aukų ir ieško probleminėse ar asocialiose šeimose, kur vaikai (ir ne tik vaikai, bet ir jaunos merginos ar moterys) nepatiria nei meilės, nei šilumos, kur pinigų stinga ne tik būtiniausioms prekėms, bet net ir maistui. Vaikinas augo panašioje šeimoje. Tėvai girtaudavo, tad savo vaikams skirti dėmesio nebuvo kada. Kai tie „geradėjai“ pasiūlė „dovanėlę“ Ryčiui – girdi, nieko nematęs, niekur nebuvęs, nuvešim mes tave Londono apžiūrėti – tėvams nė netoptelėjo mintis, kad tie „dėdės“ ne Londono apžiūrėti jų sūnų veža, o ketina jį įkinkyti nusikaltimus daryti. Gavę pinigų alaus „bambaliui“, pasirašė dokumentus, kad sutinka išleisti nepilnametį sūnų į užsienį ir vėliau nė nepasidomėjo, kaip jam sekasi… O nuvežė vaikinuką į Daniją, kur buvo pareikšta: nuo šiol privalėsi … vogti. Berniukui buvo nurodyta, iš kur ir ką jis turi pavogti ir pristatyti savo „globėjams“. Nusikaltėliai, apgaule išvežę vaiką į užsienį, pagrasino jam, jei šis priešinsis, nusuks sprandą. Laimė, kad ir įbaugintas vaikas stengėsi išlaukti progos, kada galės pabėgti. Jam pasisekė pasprukti nuo savo išnaudotojų ir pasislėpti, danų policija suteikė pagalbą, o Lietuvos ambasada padėjo nepilnamečiui grįžti į Lietuvą. Prokuratūra jau baigė ikiteisminį tyrimą, kaltininkai nustatyti ir byla šiomis dienomis bus pradėta nagrinėti teisme.

Socialinė pedagogė
R.Sabaliauskienė


Category: Renginiai , Visos