Kovo 22 – oji – Pasaulinė vandens diena.

Vanduo yra vertingiausias gamtos išteklius. Be jo neįsivaizduojamas žmogaus gyvenimas. Vanduo mums yra maisto, švaros, sveikatos, energijos šaltinis. Vanduo naudingas organizmui – tai įrodyta. Ne veltui jis vadinamas gyvybės šaltiniu. Jis atlieka svarbias biologines funkcijas, reguliuoja organizme šilumą, perneša įvairias medžiagas, palaiko tarpląstelinį slėgį ir ląstelių formą, padeda skaidyti biologines medžiagas. Visi gyvybiniai procesai vyksta tik tada, kai ląstelėse yra pakankamai vandens. Tačiau visuomenėje sklando nemažai mitų ir tiesų apie vandens naudą ir žalą. Vieni tvirtina, kad per dieną reikia išgerti bent 2 litrus vandens, kiti sako, kad per daug vandens taip pat gali pakenkti.

Daugiau nei du trečdalius žmogaus organizmo sudaro vanduo, tad akivaizdu, kad be jo gyvenimas sustoja. Bet kiek vandens reikia išgerti? Vienareikšmiško atsakymo nėra. Žmogui būtinas jo kiekis labai individualus. Patarimas išgerti 2 l tinka ne visiems. Žinoma, nereikia pamiršti vandenį gerti visą dieną, bet nereikia jo kiekio apriboti 2,3,4 l, kaip teigia įvairios rekomendacijos. Specialistų nustatyta optimali norma – ne mažiau kaip 1,2 – 1,5 l suaugusiam žmogui bet kokiomis sąlygomis. Tai vidutinis kiekis, kai nėra rimtų ligų, nevartojama šlapimą varančių preparatų. Dėl karšto oro, įtemptų treniruočių, fizinio darbo, karščiuojant vandens suvartojama daugiau, nes jo papildomai netenkama su prakaitu. Vartojant kai kuriuos vaistus taip pat reikia gerti daugiau vandens.

Ar teisinga dieną pradėti nuo stiklinės gryno vandens? Tai geras įprotis! 15 – 20 minučių iki pusryčių išgertas vanduo, patekdamas į viršutinius skrandžio ir virškinamojo trakto skyrius, juos parengia maistui, sužadina skrandžio sulčių, kasos, tulžies sekreto išsiskyrimą. Ypač tuomet, kai stiklinė vandens visada geriama tuo pačiu metu. Rytą naudinga išgerti stiklinę kambario temperatūros vandens, galima su citrinos griežinėliu. Prieš pietus ir vakarienę – stiklinę vandens likus pusei valandos iki valgymo. Per visą dieną vandenį reikia gerti po nedaug kas 40 – 60 min. ir nelaukti, kol atsiras troškulys. Jokiu būdu vakarui nepalikti didžiosios dienos normos dalies. Sporto salėje ir bet kokių treniruočių metu vandenį patartina gerti visiems, bet kiekis pasirenkamas individualiai, priklausomai nuo treniruočių.

Manoma, kad geriant pakankamai vandens, žmogus išliks jaunatviškas, oda taps skaisti, elastinga. Iš tiesų, norint atstatyti odos būklę, vien išorinių kremų, serumų tikrai nepakanka. Geriant pakankamai vandens, oda ilgai išlieka skaisti, elastinga, neišsausėjusi. Organizmas tokiu būdu pašalina toksinus ir aprūpina ląsteles druskomis,mineralais.
Mūsų organizmas – ląstelių visuma, o kiekviena ląstelė – atskiras organizmas ir gyva būtybė, kuriai reikia švarios aplinkos, nes per ją ji maitinasi ir valosi, todėl reikia gerti vandenį. Kaip užterštame akvariume žuvys ilgai negyventų, taip tarpląsteliniuose skysčiuose ir mūsų ląstelėms reikalingas švarus, prisotintas deguonimi vanduo. Jei terpė švari, ir ląstelei gerai sekasi, ji „gimdo“ kitas sveikas ląsteles. Kad organizmas būtų švarus, būtina gerti daug gryno vandens.

Du pagrindiniai vandens parametrai, į kuriuos būtina atsižvelgti, yra jo šarmų-rūgščių pusiausvyra ir ORP (oksidacinis-redukcinis potencialas). Šie parametrai taip pat tarpusavyje yra susiję. Ypač svarbu, kad vandenyje būtų šarminių metalų jonų, nes jie sulaiko vandenyje deguonį. Vanduo be deguonies – rūgštinis. Sveikiausias gerti yra šarminis, turintis neigiamą ORP vanduo.

Ką verta žinoti apie geriamą vandenį:

  • Sveikiausia gerti vandenį iš artezinių šaltinių – natūraliai trykštantį iš žemės. Geri yra tie šaltiniai, kurie ir vasarą, ir žiemą yra panašaus stiprumo.
  • Per dieną patariama išgerti ne vieną stiklinę vandens. 1 kg svorio reikėtų apie 30 ml vandens.
  • Geriamas vanduo neturėtų būti šaltas.
  • Rekomenduojama  vandenį  gerti apie 15-20 min. prieš valgį. Po valgio arba valgio metu nereikėtų gerti daug vandens, kad netrukdytų maisto virškinimui, kuris vyksta rūgščioje terpėje.
  • Nereikėtų vandens laikyti plastmasiniuose induose.

 

Simptomai, kurių galima išvengti vartojant pakankamą skysčių kiekį:

  • silpnumas, nuovargis ir mieguistumas;
  • žemas kraujospūdis;
  • širdies ritmo pakitimai;
  • kartais jaučiamas labai stiprus troškulys;
  • šlapimo kiekio sumažėjimas bei jo spalvos pakitimai;
  • galvos skausmai;
  • akių sausumas;
  • sausa burnos gleivinė;
  • gebėjimo susikoncentruoti praradimas;
  • šaltos rankos ir pėdos;
  • naktiniai mėšlungiai;
  • galimi sąnarių skausmai;
  • nešvari arba išsausėjusi oda;
  • virškinimo sistemos sutrikimas ir vidurių užkietėjimas.

 

,,Tavimi tik mėgaujamės, nesuprasdami – kas tu. Tu – ne tik būtina sąlyga gyvybei palaikyti, tu – esi gyvybė!” (Antuanas de Sent Egziuperi )

                                                             Parengė VSP    specialistė

N. Kazlienė


Category: Sveikata