Kovo 24-oji – Tarptautinė tuberkuliozės diena.

Pats laikas nustoti galvoti, kad tuberkulioze (TB) sergama kažkur toli arba kad tai kažkieno kito problema. TB yra liga kaip kitos – ji nepriklauso nuo žmogaus lyties ar amžiaus, išsilavinimo ar pajamų. Tarp TB sergančių pacientų yra senų ir jaunų žmonių. Daugelis iš mūsų galvoja, kad TB tapo iš tiesų jau nebeegzistuojančia liga ir todėl jos nereikia bijoti. Taip pat yra žmonių, kurie galvoja, kad TB suserga tik mažiau sėkmingi ir vargingesnėse sąlygose gyvenantys žmonės. Nei viena iš šių prielaidų nėra teisinga. Tuberkuliozė vis dar kelia pavojų mums visiems. Remiantis naujausia Pasaulio sveikatos organizacijos ataskaita, apytiksliai 9 milijonai žmonių kasmet suserga aktyvia TB. Lietuvoje kasmet yra registruojama apytiksliai 1500 naujų TB atvejų. Bet kas gali susirgti tuberkulioze!

Kas yra tuberkuliozė? TB yra infekcinė liga, kuri tarp žmonių plinta oru. TB sukelia bakterija, kuri paprastai paveikia plaučius, tačiau taip pat gali paveikti ir kitas kūno dalis. Svarbiausias ir veiksmingiausias būdas išvengti TB plitimo – kuo greičiau nustatyti žmones, sergančius šia liga, ir užtikrinti, kad jie gautų visapusiškai tinkamą gydymo kursą. Štai kodėl svarbu žinoti apie ligą ir imtis veiksmų pagal žinias. Tuberkuliozė yra išgydoma, jeigu gydoma laiku!

Kaip tuberkuliozė plinta? Kai TB sergantis ligonis kosėja, čiaudi, spjaudosi ar juokiasi, TB bakterija gali patekti į orą. Šios bakterijos ore gali likti ilgą laiką, dažniausiai – uždarose patalpose. Kiti žmonės įkvepia šių bakterijų ir taip užsikrečia TB. Bet kas, kvėpuojantis toje pačioje patalpoje, kaip ir aktyvia plaučių tuberkulioze sergantis asmuo, yra pavojuje!

Kokie yra tuberkuliozės simptomai?

 Paveikslėlis1

 

Kaip gydoma tuberkuliozė? Daugeliu atvejų TB išgydoma, ypač jeigu gydymas pradedamas anksti ir baigiamas visas vaistų prieš TB kursas. Gydoma paprastai specialių antibiotikų deriniu ir gydymas trunka mažiausiai šešis mėnesius.  TB gydymas yra visiems nemokamas! Jeigu TB negydoma tinkamai, ji gali sukelti mirtį! Kuo anksčiau bus pradėtas gydymas, tuo mažesnė tikimybė susirgti sunkesne forma ar užkrėsti kitus! Rizikos veiksniai : Nors bet kas gali susirgti TB, kai kuriems žmonėms rizika yra didesnė, nei kitiems. Tai yra:

  • Artimas kontaktas su infekcine TB liga
  • Žmonės, kurie anksčiau sirgo TB
  • Žmonės, vartojantys alkoholį , narkotikus, ypač intraveninius
  • Žmonės, kurių imuninė sistema yra silpna, įskaitant žmones, sergančius bet kuria iš šių ligų: ŽIV infekcija (AIDS sukeliantis virusas), diabetas, sunki inkstų liga
  • Mažas kūno svoris
  • Gydymas vaistais, pvz., chemoterapija, kortikosteroidais ar imunosupresinis gydymas

Profilaktika :

  • Laikytis elementarios sanitarinės kultūros – kosint, čiaudint užsidengti burną.
  • Būtina dažnai vėdinti patalpas – langai atidaromi, o durys uždaromos.
  • Stiprinti imuninę sistemą – svarbu pakankama ir pilnavertė mityba, darbo ir poilsio režimas, žalingų įpročių vengimas.

Ar žinote, kad…

  • TB bakterijos patenka į orą, kai TB pacientas kosėja, čiaudi, spjaudosi ar juokiasi.
  • 1 kosulio priepuolis = 5 minutės pokalbio.
  • Vienas negydytas TB sergantis žmogus per metus gali užkrėsti 15–20 žmonių.
  • TB neplinta spaudžiant rankas, naudojant tuos pačius indus ar naudojantis tuo pačiu tualetu, kaip ir TB pacientas

Nepamirškite profilaktiškai pasitikrinti sveikatos, nes ankstyvose stadijose nustatyta liga yra efektyvaus pasveikimo garantas ir artimųjų apsaugojimas nuo šios pavojingos infekcinės ligos.

                                                                                                       Pagal ULAC pateiktą medžiagą parengė

                                                                                                        VS specialistė N. Kazlienė


Category: Sveikata