Vasario 26 – kovo 6 dienomis Paryžiuje vyko Tarptautinė žemės ūkio paroda ir prekybos mugė Salon International de l’Agriculture. Beveik dešimčiai dienų į Prancūzijos sostinę suplūsta ūkininkai parodyti, ką geriausio užaugino bei pagamino.

Ši mugė – vienas svarbiausių žemės ūkio renginių ne tik Prancūzijoje, bet ir visame pasaulyje. Gyvulių veisėjai, vietiniai ūkininkai,  įvairūs regionai, profesinės organizacijos ir žemės ūkio profesinės mokyklos, įvairios ministerijos, tyrimų institutai prisideda prie visų sektoriaus aspektų ir perspektyvų pristatymo.

Paroda organizuojama žemės ūkio paslaugų ir profesijų,  gyvulininkystės,  pasėlių ir augalų, sodininkystės ir daržo sodų sektoriuose. Jos metu  galima susipažinti su  produktais iš visų Prancūzijos ir jos užjūrio teritorijų.

Parodos metu taip pat vyksta gyvulininkystės produktų, vyno, ekologinės žemdirbystės konkursai. Net šeši iš jų yra skirti jaunimui: Tarptautinis jaunųjų gyvulių vertintojų konkursas, Jaunimo darbinių arklių varžybos, Vidurinėse mokyklose auginamų ožkų varžybos, Jaunųjų ekologinės žemdirbystės vertintojų konkursas, Tarptautinis jaunųjų profesionalų vyno degustatorių konkursas ir kiti.

Visi šie konkursai organizuojami siekiant skatinti mokymąsi ir pažangų ūkininkavimą.

Tarptautiniame jaunųjų gyvulių vertintojų konkurse, tarp beveik 40 dalyvių iš įvairių Europos šalių, pirmą kartą dalyvavo ir Lietuvos atstovai – Aukštaitijos profesinio rengimo centro žemės ūkio gamybos verslo darbuotojo specialybės mokiniai:  molėtiškiai Rokas Šeikis ir Mantas Šeikis bei  širvintiškis Martynas Dagenis.

Šio konkurso tikslas – didinti jaunų žmonių supratimą apie veislinių gyvūnų fizinių savybių svarbą bei skatinti veislininkystės organizacijas, žemės ūkio mokyklas, techninius institutus ir regionines veisimo įstaigas plėtoti profesinį mokymą šioje srityje. Kas ypač aktualu ir Lietuvoje mėsos supirkimo sektoriuje dirbantiems specialistams, siekiant kuo tiksliau nustatyti gyvulio vertę.

Aukštaitijos profesinio rengimo centro komandai šis konkursas buvo labai sėkmingas –  Rokas Šeikis užėmė I – ąją vietą ir tapo šio konkurso nugalėtoju. Mantas Šeikis užėmė 14-ą vietą, o Martynas Dagenis – 32-ą vietą.

Mokinius ruošė ir į konkursą lydėjo gyvulininkystės profesijos mokytoja Gedvilė Vinslauskaitė.

Sveikiname visus mokinius, bei juos ruošusius mokytojus!
Džiaugiamės kartu!

Category: Kelionės, išvykos , Konkursai , Parodos , Žemės ūkis