Birželio 16 d. mūsų mokyklos mokiniai, lydimi grupės mokytojų, dalyvavo jau aštuntąjame Lietuvos profesinio mokymo įstaigų mokinių profesinio meistriškumo baigiamąjame konkurse „Žemės vaikai 2016“ , kuris šįkart vyko Šventupės kaime, Ukmergės rajone. Šiais metais konkursą rengė Žemės ūkio ministerija, Švietimo ir mokslo ministerija, Programos „Leader“ ir žemdirbių mokymo metodikos centras, Kaimo plėtros profesinių mokyklų asociacija, Ukmergės technologijų ir verslo mokykla.

Jau tapęs tradiciniu konkursas „Žemės vaikai“ rengiamas siekiant populiarinti žemdirbiškąsias Lietuvoje ruošiamas profesijas, gerinti kaimo jaunuolių profesinį pasirengimą, praktinius įgūdžius, skatinti jų verslumą, sumanumą, kūrybiškumą, tradicijų puoselėjimą ir etninės kultūros ugdymą, atskleidžiant jų svarbą asmenybės formavimui.

Šiais metais konkurse varžėsi 11 merginų ir 11 vaikinų iš įvairių Lietuvos profesinio mokymo įstaigų. Jie turėjo pademonstruoti ne tik puikias savo gimtojo krašto istorijos, geografijos, etninės kultūros teorines žinias teste, bet ir praktinius įgūdžius. Merginoms skirta praktinių įgūdžių užduotis – sukomponuoti puokštę, o vaikinams – dalgiu nupjauti žolę. Iš VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokyklos konkurse dalyvavvo, teorines ir praktines užduotis šauniai atliko mokinys Edvinas Paketuras. Jį konkursui ruošė grupė mokyklos mokytojų: Bronius Skebas (praktinis šienavimas), Mildutė Skebienė (žemės ūkio teorija), Dalia Rudėnienė (pilietiškumo ir istorijos teorija), Jolita Bukėnienė (etninės kultūros teorija ir praktika), Valdas Skebas (geografios teorija). Taip pat mūsų profesijos mokytoja M.Skebienė buvo paskirta „Žemės vaikai 2016“ vertinimo komisijos nare.

Šiemet „Žemės sūnumi 2016“ paskelbtas Modestas Mažrimas (Mažeikių profesinė mokykla, Viekšnių sk.), o „Žemės dukra 2016“ tapo Silvija Stankevičiūtė (Ukmergės technologijų ir verslo mokykla). Visi kiti konkurse dalyvavę mokiniai buvo apdovanoti Žemės ūkio ministerijos padėkos raštais.

Visos konkurse dalyvavusios mokymo įstaigos atsivežė ir įrengė savo stendą – kiemelį, kuriame išradingai demonstravo profesijas, amatų ir tautinio paveldo gaminius, jų technologijas, konkrečių Lietuvos etninių regionų maistą. Všį Alantos technologijos ir verslo mokyklos kiemelio „Aluntos gryčia“ išskirtinai vientisą tautinę idėją kūrė, formavo ir konkurse „Žemės vaikai 2016“ profesionaliai demonstravo mokytojai: Dalia Grabauskienė, Ramunė Šimėnienė, Eglė Agintė, Vaida Saugūnienė, Stasys Skebas, Viktoras Šimėnas, Jolita Bukėnienė, Jolanta Bimbirienė; ir mokiniai: Edvinas Paketuras, Robertas Gelažanskas, Janina Račelytė, Daiva Minkevičiūtė ir Martynas Ruzgus. Taip pat, vertinimo komisijoms, kuriose buvo Žemės ūkio ir Švietimo bei mokslo ministerjų atstovų, žvalgant kiemelius mūsų mokyklą puikiai atstovavo ne tik mokytojai ir mokiniai, bet ir į konkursą atvykęs mokyklos direktorius Vladas Pusvaškis. Komisiją ypač domino bitininkystės amato demonstravimas, modernus, bet kartu ir etniškas avilio stendas, pagal tautinio paveldo tradicijas pagaminti mėsos gaminiai, duona, medus ir milžiniškas sūris. Visus šventės dalyvius žavėjo mokyklos kiemelio išgrynintas tautinis interjeras, puikūs etniniai mokinių kostiumai. Dėkojame mokytojams ir mokiniams už mokyklos garsinimą bei atstovavimą respublikoje.


Category: Konkursai