Artėja metas, kuomet mokiniai turės priimti sprendimą – kokią specialybę rinktis? Informacijos daug, straipsnių šia tema apstu. Svarbiausia yra pačiam mokiniui priimti sprendimą. Mažai informacijos teikiama, arba tiesiog nesidomima apie galimybes ir perspektyvas žemės ūkyje. Tai viena iš sparčiausiai žengiančių į pažangių technologijų taikymą sričių. Spartus ūkių modernizavimas – viena iš galimybių įsidarbinti ir tobulėti šioje srityje. Pastaruoju metu susiduriama su kvalifikuotos darbo jėgos trūkumu, tai turi didelės reikšmės gebėjimui pritraukti ir kurti inovacijas.  Šiuolaikinėje žemės ūkio veikloje naudojama daug įvairios technikos ir mechanizmų. Žemės ūkiui reikia žmonių, turinčių reikalingų įgūdžių. Aktualu gebėti valdyti įvairią žemės ūkio techniką.

Žemės ūkio gamybos verslo darbuotojų paklausa didėja steigiant naujus ūkius, stiprėjant žemės ūkio bendrovėms bei kuriantis žemės ūkio produkcijos perdirbimo įmonėms. Žemės ūkio gamybos verslo darbuotojas gebės dirbti žemę, auginti įvairias žemės ūkio kultūras, prižiūrėti gyvulius, ruošti įvairius pašarus, gaminti gyvulininkystės ir augalininkystės produkciją, ją sandėliuoti, transportuoti bei realizuoti, dirbti žemės ūkio technika ir įrengimais, vystyti netradicinius žemės ūkio verslus, pritaikant žemės ūkio ekonomikos, verslo vadybos, rinkodaros bei finansų apskaitos žinias ir naujausius žemės ūkio mokslo pasiekimus.

Ne naujiena, kad  didėjančios pajamos vartotojus skatina keisti mitybos įpročius, domimasi sveika mityba ir pan. Todėl vis daugiau dėmesio skiriama ekologiškiems, aukštos kokybės produktams. Šių produktų vartojimas laikui bėgant tik didės. Ekologinis ūkininkavimas – viena iš perspektyviausių sričių per ateinančius dešimtmečius. Aktualias aplinkosaugos problemas turėtų padėti išspręsti tinkamas ir apgalvotas pažangių technologijų ir inovacijų taikymas žemės ūkyje. Tai padaryti gali tik kvalifikuoti žemės ūkio darbuotojai ir specialistai. Modernūs prietaisai leidžia efektyviai plėsti ir tinkamai prižiūrėti ūkio valdas. Šiuo metu prioritetai  skiriami mažųjų ir vidutinių ūkių plėtotei, jų efektyvumo užtikrinimui.

Alantos TVM žemės ūkio sektoriniame praktinio mokymo centre mokiniai įgyja praktinių įgūdžių ir gebėjimų, reikalingų dirbti žemės ūkyje. Parengti darbuotojai gebės dirbti samdomą darbą žemės ūkio bendrovėse (ūkiuose) arba savarankiškai organizuoti ir vykdyti veiklą ūkininko ūkyje.

Apie specialistų ruošimą mūsų mokykloje buvo rašyta interneto svetainėje www.manoukis.lt

http://www.manoukis.lt/naujienos/archyvas/22388-ruosdami-specialistus-tariasi-ir-su-ukininkais

Informaciją parengė direktoriaus pavaduotoja ugdymui Inga Kavaliauskienė.


Category: Svarbūs , Tavo karjera , Žemės ūkis