Informuojame, kad nuo 2014 m. lapkričio 1 d. Lietuvoje įsigaliojo DRAUDIMAS jaunesniems kaip 18 metų asmenims parduoti, nupirkti ar kitaip perduoti energinius gėrimus.

Lietuvos Respublikos maisto įstatymo 2 straipsnio 20 punkte apibrėžta, kad energinis gėrimas – tai nealkoholinis gėrimas, kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino, nesvarbu, iš kokio šaltinio, arba kuriame yra daugiau kaip 150 mg/l kofeino ir vienos ar kelių kitų centrinę nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų (gliukurono laktono, inozitolio, guaranino, ginsenozidų, ginkmedžių ekstrakto, taurino ar kt.).

Energiniai gėrimai yra pavojingi dėl didelės kofeino, kuris yra psichoaktyvioji medžiaga koncentracijos. Suvartotas per didelis kofeino kiekis gali neigiamai atsiliepti sveikatai. Vartojant kofeiną pastoviai ir didesniais kiekiais gali išsivystyti priklausomybė, o nutraukus jo vartojimą – pasireikšti abstinencijos simptomai. Kofeino poveikiui jautresni vaikai, vyresnio amžiaus asmenys, moterys, sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis. Suaugusiems pavojinga iš karto suvartoti daugiau nei 200 – 500 mg kofeino, o vaikams – daugiau nei 75 mg. Energiniuose gėrimuose esančios stimuliuojančios medžiagos gali ne tik padidinti ir taip didesnį vaikų bei paauglių aktyvumą, bet ir sukelti agresiją ar net smurto protrūkius.

Už energinių gėrimų pardavimą jaunesniems kaip 18 metų asmenims gresia 57,92 – 115,84 eurų (200 – 400 litų) bauda. Jei kiti asmenys nupirktų energinių gėrimų nepilnamečiams, jie būtų baudžiami 14,48 – 57,92 eurų (50 – 200 litų) bauda.

Vadovaudamiesi Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento raštu „Dėl draudimo mokykloje ir jos teritorijoje vartoti, turėti ar kitaip perduoti energinius gėrimus įtraukimo į mokyklų vidaus tvarkos dokumentus bei mokymo sutartis“, gautu 2015 – 01 – 26, informuojame, kad mokykloje ir jos teritorijoje draudžiama vartoti, turėti ar kitaip perduoti energinius gėrimus.

Siūlome susipažinti su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento parengta informacine medžiaga apie energinius gėrimus ir jų daromą žalą žmogaus organizmui:
http://ntakd.lt/index.php/naujienos/pranesimai-spaudai/1387-nuo-2014-11-01-energiniai-gerimai-nepilnameciams-yra-draudziami,
http://ntakd.lt/files/informacine_medzega/Kofeinas.pdf

Informaciją parengė:
Socialinė pedagogė Rita Sabaliauskienė


Category: Skelbimai , Svarbūs