DEKORATYVINIO ŽELDINIMO IR APLINKOS TVARKYMO VERSLO DARBUOTOJO MOKYMO PROGRAMOS PRISTATYMAS:

Ką daryti, kad ateityje būtum reikalingas? Kaip išsirinkti profesiją, dėl kurios niekada netektų gailėtis? – tai klausimai, kuriuos užduoda daugybė jaunų žmonių, atsidūrę tolimesnio gyvenimo kelio pasirinkimo kryžkelėje. Mėgsti gražią ir jaukią aplinką ne tik savo kieme, bet gali padėti sukurti ir kitiems? VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla kviečia mokytis ir pasirinkti Dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojo ( LTKS IV) profesiją.  Dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojas įgyvendina  aplinkos želdinimo ir sutvarkymo projektą. Įrengia vejas, gėlynus, takus ir kitus mažosios architektūros objektus. Tvarko ir prižiūri parkų, gėlynų, sodybų aplinką. Konsultuoja individualius savininkus aplinkos tvarkymo ir apželdinimo klausimais: kaip sodinti gėles bei dekoratyvinius augalus interjere, kaip auginti, prižiūrėti gėles bei dekoratyvinius augalus ir krūmus, kaip taikyti augalų apsaugos priemones. Gali dirbti žolinius ir sumedėjusius dekoratyvinius augalus auginančiose ir jais prekiaujančiose įmonėse ir ūkiuose, taip pat dekoratyvinių augalų komponavimo (floristikos) srityje.

Mokiniai  dalyvauja projektuose, konkursuose, mugėse ir  išvykose į botanikos sodus. Projektas ”Labour market without borders” (Mobility), LLI-183 skirtas profesinio mokymo institucijų mokinių įgūdžių tobulinimui ir galimybės įsidarbinti Latvijos ir Lietuvos tarpvalstybiniame regione problemai spręsti. Mokiniai iš  8 profesinio rengimo institucijų iš Latvijos ir Lietuvos pasienio zonos susitiko kiekvienoje iš šių mokyklų ir gilino žinias aplinkos tvarkymo, floristikos , sodo dizaino srityse, susipažino su regiono istorija, lankėsi kultūros objektuose. Projekto partneriai:– Krāslavas novada dome,  Malnavas Koledža,  Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola “Saules skola”,  Balvu novada pašvaldība (un Balvu Profesionālā un vispārizglītojošā vidusskola),   Alantos technologijos ir verslo mokykla,  Zarasų žemės ūkio mokykla.   Utenos regioninis profesinio mokymo centras,   Joniškio žemės ūkio mokykla.

LITEXPO parodų centre Vilniuje vyksta didžiausia tarptautinė studijų ir karjeros planavimo paroda Lietuvoje ir Baltijos šalyse.  „Internetas studijų programos neišrinks“ – tokiu šūkiu  pasitiko  STUDIJOS 2020. Paroda šiais metais organizuota  jau 18 kartą. Kiekvienais metais parodoje dalyvauja  ir   Žemės ūkio, žuvininkystės, miškininkystės sritį atstovauja  ir ekspoziciją rengia VšĮ Alantos technologijos ir verslo mokykla.  Šiais metais moksleiviai parodoje sodino dekoratyvinius augalus, konsultavo būsimus moksleivius ir visus besidominčius. Buvo galima patiems susikurti įvairių kambarinių augalų kompozicijas ir gauti konsultaciją augalų priežiūros klausimais.  VšĮ Alantos TVM stende buvo galima paragauti ir  įsigyti įvairių rūšių medaus, bičių produktų, gauti išsamią konsultaciją  bitininkystės klausimais. Savo ekspoziciją  mokiniai papuošė floristinėmis kompozicijomis, prieskoninių ir vaistinių augalų kolekcijomis.

Mokiniai baigę dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojo programą gebės komponuoti ir projektuoti želdynus, įrengti gėlynus, vejas ir alpinariumus, dauginti, auginti ir prižiūrėti dekoratyvinius augalus, dirbti su bendros paskirties žemės ūkio mašinomis, dirbti specialios paskirties želdynų priežiūros mašinomis, dirbti šiltnamių darbų mechanizavimo priemonėmis, taikyti kompozicijos ir dizaino elementus kuriant kompozicijas, atlikti dailiųjų amatų darbus kuriant kompozicijas, paaiškinti pagrindines augalų augimo ir vystymosi sąlygas, taikyti biologines ir chemines augalų apsaugos priemones. Mokiniai įgis traktorininko TR1 kategoriją.

Profesinės perspektyvos:  gali dirbti samdomu želdinimo, aplinkos tvarkymo darbuotoju. Iniciatyvus Dekoratyvinio želdinimo ir aplinkos tvarkymo verslo darbuotojas gali įkurti individualią įmonę. Profesinė kvalifikacija gali būti tobulinama savarankiškai ar stažuotėse, studijuojant kolegijose ar universitetuose. Kartu su bendrojo lavinimo dalykais mokiniai mokysis  šių profesinio mokymo dalykų: Augalų komponavimo, Dekoratyvinių augalų dauginimo ir auginimo, Dekoratyvinių augalų formavimo ir priežiūros, Mažosios architektūros įrengimo ir priežiūros, Sodo įveisimo, TR1 kategorijos traktorių vairavimo, Želdyno įrengimo ir priežiūros darbų mechanizavimo, Želdynų įrengimo ir priežiūros.

Susidomėjote? Prašymai mokytis pildomi LAMA BPO informacinėje sistemoje: www.profesinis.lamabpo.lt

Išsami informacija tel. 8 383 58337


Category: Tavo karjera , Žemės ūkis