Gruodžio 1 d. – pasaulinė AIDS diena. Pasaulinė AIDS diena minima nuo 1988 m. Šiais metais nuspręsta keistis su šia liga susijusia informacija tarp medikų ir minėti gruodžio 1-ąją kaip kovos su AIDS dieną. Raudonas kaspinas yra tarptautinis prevencijos, solidarumo ir tolerancijos su užsikrėtusiais ŽIV ir sergančiais AIDS simbolis.  Įveikti AIDS epidemiją iki 2030 metų – tai Jungtinių Tautų suformuluotas globalus tikslas, siekiant tvaraus vystymosi tikslų, sveikatos ir gerovės.                                                          

ŽIV – tai žmogaus imunodeficito virusas, naikinantis žmogaus imuniteto ląsteles, saugančias organizmą nuo bakterijų, virusų, grybelių, pirmuonių. Negydant, ŽIV visiškai sunaikina žmogaus imuninę sistemą, išsivysto infekcijos (infekciją sukelia paprastai žmogui visai nepavojingos jo viduje nuolat gyvenančios bakterijos) ir žmogus miršta. Paskutinė ŽIV stadija vadinama AIDS. Dar visai neseniai užsikrėtimas ŽIV reiškė mirties nuosprendį. Dabar išrasti vaistai leidžia AIDS ligą priskirti prie lėtinių, tokių kaip širdies ir kraujagyslių ligos, vėžys ar diabetas. Jei asmuo laiku išsitirs dėl ŽIV viruso ir iš karto pradės gydymą antiretrovirusiniais vaistais, griežtai laikysis gydytojo nurodymų, jis galės gyventi visavertį gyvenimą. Gydomas asmuo labai greitai nustoja į aplinką išskirti virusus su kūno skysčiais, taigi liga nustoja būti užkrečiama lytiniu keliu.

ŽIV infekcija plinta 3 būdais:

  • Per nesaugius lytinius santykius.
  • Per kraują, naudojant užkrėstas adatas, instrumentus.
  • ŽIV infekuota motina gali virusą perduoti savo kūdikiui.

 ŽIV neplinta:

  • Oro lašiniu būdu. Neužsikrečiama kosėjant, čiaudint, bučiuojantis, per prakaitą ar ašaras.
  • Neužsikrečiama buitiniu būdu ir socialinių kontaktų metu: naudojantis tualetu, vonia, sauna, baseinu, indais, suolais, sporto įrankiais, liečiant vienam kitą, žaidžiant, gyvenant šalia infekuoto asmens, valgant infekuoto asmens paruoštą maistą.
  • Per vabzdžių įkandimus – viruso neplatina uodai ir erkės.

Vienintelis būdas sužinoti, ar žmogus infekuotas ŽIV, yra kraujo testas. Nuo to laiko, kai buvo užfiksuoti pirmieji susirgimai, pasaulyje mirė beveik 40 milijonų vyrų, moterų ir net vaikų. 2020 m. gegužės mėn. duomenimis Lietuvoje buvo 3360 užsikrėtusiųjų asmenų (2658 vyrai ir 702 moterys).

Kaip išvengti užsikrėtimo ŽIV?

Stengtis, kad į jūsų organizmą nepatektų svetimas kraujas ar kiti biologiniai žmogaus skysčiai.

Rekomenduojama:

  • Vengti atsitiktinių lytinių santykių ir nevartoti narkotikų.
  • Lytinių santykių metu ( įskaitant ir oralinius) būtina teisingai naudoti prezervatyvus.
  • Medicininių ir kosmetinių procedūrų metu naudoti (reikalauti) vienkartinius ar sterilius instrumentus.
  • Skutantis, darant manikiūrą, atliekant higienos procedūras naudoti tik asmenines priemones.

Mūsų gyvenimas – tai kova už teisę būti pačiu savimi. Visur vadovaukimės sveiku protu, nepasiduokime įvairioms vilionėms, kad nepralaimėtume kovos ir nereikėtų gailėtis.

Straipsnį pagal ULAC rekomendacijas  parengė

                                                                            VSP specialistė N. Kazlienė


Category: Sveikata