Lapkričio 26 dieną Aukštaitijos profesinio rengimo centro moksleiviai, projekto „Paragauk Aukštaitijos“ dalyviai važiavo į Molėtų rajono Mindūnų ežerų žvejybos muziejų bei amatų centrą, į „Rimydžių žuvienės“ edukaciją. Projektui Mindūnai buvo pasirinkti todėl, kad visas Molėtų rajonas yra ežerų kraštas, žvejyba iki šių dienų mėgstamas aukštaičių užsiėmimas, tačiau žuvies patiekalų ant mūsų stalo būna vis rečiau.

Ekskursiją pradėjome Antano Truskausko medžioklės ir gamtos ekspozicijos lankymu, kurioje galima pamatyti įvairių gyvūnų iškamšų ir kailių, medžioklės įrankių ir trofėjų kolekciją. Muziejaus gidas labai išsamiai pasakojo apie visų žemynų gyvūnus, jų įpročius, išgirdome ir labai įdomių faktų ir nutikimų. Buvo puiki geografijos, biologijos ir istorijos pamoka. Daug sužinojome ir apie medžioklę, taip pat populiarią ir mėgstamą aukštaičių ir lietuvių iki šių dienų. Toliau ekskursija persikėlė į Ežerų žvejybos muziejaus ekspoziciją. Šioje dalyje pamatėme įvairių žvejybos įrankių, kuriais žvejojo aukštaičiai senovėje, gidas parodė seniausią eksponatą – luotą, išskobtą iš storo medžio kamieno bei valtis, kitus žvejybai naudotus daiktus: ungurių gaudymo prietaisus, senovinius tinklus iš kanapių ir linų pluoštų, bučius, varžas, venterius. Apžiūrėjome žvejybos varžybų apdovanojimų ir taurių kolekciją, gidas daug papasakojo apie ežero žuvis, parodė maketus.  O jūs ar žinote ką reiškia „marozas“? Jeigu nežinote, jums reikia apsilankyti Mindūnuose.

Buvome ir  autentiškoje XIX a. žvejo pirkioje, kur sužinojome įdomių papročių, aukštaitiškų tradicijų, prisilietėme prie kasdienės senovės aukštaičių buities. Ilgokai kalbėjomės su gidu prie duonkepės krosnies, rankose laikėme kačergas, ukvotus, kilojome špižinius puodus, kitus virtuvės rakandus. Padėkoję ir atsisveikinę su gidu keliavome į amatų centrą žuvienės degustacijai.

Edukacijos vedėja Irena Rimydienė pasitiko mus su akordeono muzika, degustavome firminę „Rimydžių žuvienę“, kurią tobulinti savo mamai Irenai padeda garsus Lietuvoje virtuvės šefas Tomas Rimydis. Žuvienė buvo tokia gardi, kad daugelis kartojome dar po porciją. Irena pasakojo jaunuoliams apie virtuvės paslaptis, kvietė rinktis šią, nors iš pažiūros ir sunkią, bet labai prasmingą ir kūrybišką virėjo profesiją. Pamokė mus išsivirti gardžią žuvienę, pasakojo apie natūralius prieskonius, augančius mūsų darželiuose ir apie žuvis gyvenančias ežeruose, ekologiškas daržoves, auginamas mūsų daržuose. Jaukioje aplinkoje nepastebimai prabėgo laikas, o daugelis projekto dalyvių pirmą kartą ragavo ežero šamo. Edukaciją baigėme su akordeono muzika ir gera nuotaika.


Category: Projektai