Šventinio stalo dekoravimas seniau ir dabar turi nemažai skirtumų. Indų puošnumas, dekoracijos ir pan., tačiau švenčių prasmė išlieka ta pati. 2021 m. gruodžio 20-21 dienomis Aukštaitijos profesinio rengimo centre vyko projekto „Paragauk Aukštaitijos“ ugdomieji teoriniai ir praktiniai užsiėmimai mokiniams tema „Šventinio stalo dekoravimas seniau ir dabar“. Lektorė Audrutė Vildienė papasakojo kaip stalą šventėms dengė mūsų senoliai ir kaip šventinis stalas dekoruojamas dabar. Kadangi artėja Kūčios ir Kalėdos, plačiau buvo kalbama apie stalo dekoravimą šioms šventėms.

Seniau Kūčių vakarienei stalas būdavo ruošiamas taip: ant pliko stalo dedamas glėbelis smulkaus šieno, kuris išskirstomas lygiu sluoksniu po visą stalo paviršių. Stalas su šienu užtiesiamas visiškai balta staltiese, išdėstomos lėkštės ir papuošiama žvakėmis, eglių šakelėmis.

Šiais laikais Kalėdų stalui puošti dažniausiai renkamės ryškias detales ir spalvas, pavyzdžiui, raudoną. Sidabrinės ar auksinės spalvos staltiesės, servetėlės, žvakės, žvakidės ar kiti akcentai suteikia ne tik jaukimo, bet Kūčių stalas taip pat dvelkia prabanga. Žvakės ir žvakidės yra neatsiejamas stalo puošybos elementas, kurios gali būti įvairaus dydžio bei aukščio.


Category: Projektai