Dažnai tenka girdėti, jog sodo augalai taip žydėjo, o derliaus kaip ir nėra, nes atėjo kenkėjų, ligų armija ir sunaikino laukiamą sodo augalų derlių, kad taip neatsitiktų, reikia imtis augalų apsaugos priemonių. Maža supurenti medelių pomedžius, nurinkti mumijas ar nubalinti kamienus, reikia vykdyti purškimus nuo šitų niekadėjų. Ekologai dažnai sako, kad reikia su gyvąja gamta dalintis ir nenaudoti chemijos. Tačiau šiuolaikinė augalų apsauga galima ne tik cheminėmis medžiagomis, yra sukurta daug organinių, biologinių priemonių kovai su kenkėjais ir ligomis, tik reikia pasidomėti.

Sodo augalų apsauga – purškimai yra vykdomi tris kartus. Pirmasis (dabar), kai augalai dar ramybės būsenoje, o oro temperatūra ne mažiau 5 – 20oC (geriausia apie 10-12 oC), sausa, ne vėjuota. Tam naudojami Vario preparatai ir karbamidas.

Antrasis purškimas vykdomas prieš sodo augalų žydėjimą (jokiu būdu ne žydėjimo metu) – kai išryškėja žiedų butonai. Naudojami fungicidai: Scoras, Topas, Champion ir insekticidai, pvz. NeemAzalis.

Trečias purškimas atliekamas iš karto po sodo augalų žydėjimo. Dažniausiai naudojami tie patys preparatai kaip ir antrojo purškimo metu.

Priminimas: visada reikia skaityti augalų apsaugai naudojamų priemonių aprašus, laikytis nurodytų normų ir asmeninės apsaugos priemonių.

http://www.agrozinios.lt/portal/categories/109/1/0/1/article/12874/pavasarinis-vaismedziu-purskimas

https://www.youtube.com/watch?v=MvYfkB69Jaw

https://www.youtube.com/watch?v=hG3D3k4BvPo


Category: Patarimai sodininkams ir daržininkams