Daugelis žmonių galvoja, kad veja – tai lengviausias būdas tvarkingai prižiūrėti savo namų aplinką. Pagalvokim ar tikrai? Jau nuo ankstyvo pavasario daug dėmesio reikia skirti vejos priežiūrai: aeruoti, tręšti, naikinti samanas, piktžoles, o atėjus žolės intensyviam augimo sezonui – pjauti, pjauti ir vėl tręšti, dar tenka ir laistyti ir taip visą vasarėlę…Darbo su vejos priežiūra yra daug, o ir pinigėlių įdėti reikia!

Kai kurie žmonės džiaugiasi, kad visą savaitę dirbę protinį ar fizinį darbą, savaitgaliais turi galimybę pabūti gamtoje, pavaikščioti basomis kojomis po žolę, pjaunant ar kitaip prižiūrint veją!

Tačiau atsiranda jau ir kitokių nuomonių: siūlo išleisti veją į „pensiją“, mažinti vejinių plotų, apsodinant  savo kiemus daugiamečiais natūralistiniais želdiniais, sodo augalais, žydinčiom pievom,  įrengiant pakeltas lysves. Pasikeis kiemo vaizdas, siūruos daugiamečiai augalai, lysvėse augs daržo augalai, kurie pakeis estetinį vaizdą ir duos naudą.

Siūloma, kad aplinka būtų draugiška gamtai,  vietoje žolių vejų įrengti žvyro sodus, takus (lengvas įrengimas, minimali priežiūra, dekoratyvi…) ar net leisti augti samanoms (ypač pavėsingose vietose) ir šienauti jų nereiks, nors jos anksčiau buvo platinamos daugiau japoniškuose ar miško soduose.

Daug įdomių minčių pateikia šiuolaikiniai sodų dizaineriai, kuriais verta pasinaudoti, palengvinant kiemų, vejų priežiūrą.

https://lt.garden-landscape.com/garden-without-lawns-alternatives-to-lawn-11423

https://geltonaskarutis.lt/zydincios-pievos-sodyboje-3-budai-kaip-jas-sukurti/

https://geltonaskarutis.lt/9-sodybu-kiemo-idejos-kaip-atsinaujinti/


Category: Patarimai sodininkams ir daržininkams