Aukštaitijos profesinio rengimo centre vyko konferencija-seminaras, pasidalijimas gerąja patirtimi “Inovatyvios technologijos žemės ūkyje: nuo ekologijos iki gyvūnų elgsenos psichologijos.”

Esame žemės ūkio praktinis sektorinis centras, todėl Pavaduotojos  ugdymui Ingos Kavaliauskienės iniciatyva organizavome šią konferenciją- seminarą, kurio metu siekėme pasidalinti savo patirtimi apie žemės ūkio sektoriaus aktualijas, skaitmenines technologijas, inovatyvius sprendimus.

Sulaukėme daugiau kaip pusė šimto dalyvių iš Zarasų, Biržų, Joniškio profesinių žemės ūkio srities  mokyklų, Molėtų rajono ūkininkų, Utenos kolegijos dėstytojų ir studentų, Trečiojo amžiaus universiteto dalyvių iš Utenos ir kitų Lietuvos vietovių.

Pranešimus pristatė Ekologinio ūkio iš Ukmergės savininkas Valentinas Genys, įmonės ART 21 atstovas Linas Didžiulevičius, Liepa Julija Miklovė „ Molėtų žirgai“ MB vadovė, Aukštaitijos PRC profesijos mokytojos Mildutė Skebienė, Ramunė Šimėnienė, Vida Šeikienė.

Konferenciją pradėjo   ir Aukštaitijos profesinio rengimo  centro veiklą pristatė  direktorius Vladas Pusvaškis.

Pranešimą “Ekologinis ūkininkavimas Žaliojo kurso tikslams pasiekti  pristatė Aukštaitijos PRC vyr. Profesijos mokytoja, Molėtų r. ekologinių ūkių bendruomenės  “Gojelis” pirmininkė Vida Šeikienė. Buvo pristatyti Aukštaitijos profesinio rengimo centro vykdomi projektai: Paulownijos sodinukų auginimas ir liofilizuotų produktų gamybos bandymai.

Linas Didžiulevičius ART21 įmonės atstovas savo pranešime  pristatė skaitmenines technologijas žemės ūkyje: išmanūs dronai, žemės ūkio technika, skaitmeniniai įrankiai ir E-DIH.LT paslaugos.   Jau ne pirmą kartą vyksta kolegiškas bendradarbiavimas. Linas atvyksta su seminarais, lauko dienomis, pristatyti įvairių naujų priemonių, technologijų, kurias kuria jų įmonė.

Klimato kaitos švelninimo uždaviniai žemės ūkio sektoriuje  iki 2030 m. – ne mažiau kaip 15 proc. sumažinti N mineralinių trąšų naudojimą žemės ūkyje palyginti su 2020 m.Todėl  aktualu tampa pupinių augalų svarba sėjomainoje ir azoto (N )balansui ūkyje. Pranešimą pristatė Mildutė Skebienė Aukštaitijos PRC vyr. prof mokytoja, ekologimio ūkio bendrasavininkė, turinti patirties kaip dirbusi eksperte sertifikavimo įstaigoje VšĮ„Ekoagros“. Išsamiai buvo pristatyta pupinių augalų reikšmė sėjomainoje, azoto kaupimui dirvožemyje ir reikalavimai bei laukiantys iššūkiai ekologinio ūkininkavimo sistemoje.

Jei išnyktų pasaulyje bitės, pasaulis žūtų, o jei išnyktų žmogus, pasaulis suklestėtų…Pranešimą apie bičių produktus, jų naudą žmogui ir bitininkystės naujoves pristatė Aukštaitijos PRC vyr, profesijos mokytoja Ramunė Šimėnienė, ji taip pat ekologinio ūkio bendrasavininkė, mokyklos bityno kuratorė. Pranešime labai išsamiai buvo pristatyti bičių produktai, jų nauda žmogaus sveikatai ir gamtinės aplinkos puoselėjimui.

Pranešimą” Gyvūnų elgsenos psichologija” pristatė  Liepa Julija Miklovė, studijavusi gyvulininkystės ir veterinarijos mokslus Lietuvos sveikatos mokslų universitete, taip pat ji mokėsi Žemės ūkio gamybos verslo darbuotojo specialybės ir mūsų centre. Pranešime išsamiai buvo pristatytos  ūkinių ir naminių gyvūnų laikymo sąlygų aktualijos, elgsenos ypatybės ir auginimo sąlygos, išmaniosios technologijos gyvūnų auginime.

Konferenciją baigė Valentinas Genys pristatydamas pranešimą” Beariminė technologija- dirvožemio gerinimo būdas” pasidalino savo ekologinio ūkininkavimo patirtimi, kada virš 20 metų nearia dirvos, o derlius tik didėja. Pateikė savo filosofinių žinių apie žemės dirbimą,  ūkininkavimą, gyvenimo kokybę kaime.

Po pietų, kuriais buvo vaišinami konferencijos dalyviai, buvo galimybė susipažinti su liofilizavimo procesu, aplankyti sektorinį praktinio mokymo centrą, biodujų jėgainę ir Alantos dvaro rūmus.

 

Vida Šeikienė

Aukštaitijos PRC

Vyr. profesijos mokytoja

Molėtų r. ekologinių ūkių bendruomenės „ Gojelis“

Pirmininkė


Category: Paskaitos, seminarai , Renginiai , Žemės ūkis