Augalų derlius, dirvožemio derlingumas priklauso nuo mineralinių ir organinių medžiagų kiekio jame ir jų tarpusavio reakcijos. Vidutiniškai trąšos turi apie 40–50 procentų įtakos derliui. Taigi, pats laikas galvoti, kaip pamaitinti savo augalus. Žinoma, nereikia skubėti.

Kada pradėti tręšti pavasarį?

Specialistai teigia, kad nepradėję vegetuoti augalai trąšų nepasisavina!

Dar vienas svarbus rodiklis, kada pradėti tręšti – oro temperatūra (kai lauke įšyla iki 10 °C ir daugiau, o naktį nebėra šalnų, tinkama temperatūra). Taigi, prieš pradedant tręšti, reikia įsitikinti, ar augalų vegetacijos stadija ir oro temperatūra yra tinkami tam.

Svarbiausi elementai augalams ir vaisiams augti yra azotas (N), fosforas(P), kalis(K). Taip pat daugybė įvairių mikrolementų, be kurių augalai ir vaisiai vystosi netinkamai.

Parduotuvėse galima įsigyti vienanarių ir kompleksinių trąšų.

Populiari, tinkamai subalansuota, lengvai augalų įsisavinam – lietuviška trąša „Pavasaris“, kuri tinka tiek lauko daržovėms, vaiskrūmiams, vaismedžiams, tiek dekoratyviniams augalams, žolynams. Jomis tręšti augalus rekomenduojama, kai vidutinė oro temperatūra pasiekia 5 laipsnius.

Jei augalai atrodo skurdžiai, galima panaudoti lietuvišką trąšą „Karbamidas“. Ji

aprūpina augalus reikalingo azoto, užtikrina normalų augalų augimą ir vystymąsi, palaiko sodriai žalią žolynų spalvą nuo pat ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Karbamidas didina augalų derlių, padeda kauptis baltymams.

Daržo žemę pagerinti galite ir organinėmis trąšomis, kompostu. Tinka įterpti durpių arba vejos mulčio. Svarbu palaikyti didelį humuso kiekį. Labiau nualintą žemę galima praturtinti kompostu, mėšlu ar granuliuotu galvijų mėšlu arba huminiu preparatu „Humi Feed“.

Tręšiant labai svarbu laikytis specialistų rekomendacijų. Patręšus per mažai, augalai negaus visų reikalingų medžiagų ir mes nepasieksime laukto derliaus, o išlaidų turėsime. Nereikėtų ir persistengti: naudojant per daug trąšų gali nudegti augalų šaknys ar audiniai.

Tad būkite atidūs, tikslūs, ištirkite, ko reikia dirvožemiui ir auginamiems augalams. Tada subalansuotai patręškime. Kad viskas žaliuotų!


Category: Patarimai sodininkams ir daržininkams