Sausio 28 dieną mokykloje lankėsi pedagogas, knygos jaunimui apie meilę autorius Ričardas Pagojus. Šį kartą mokiniai ėjo į neįprastas, o į meilės pamokas. Suprantama, kad svarbiausias dalykas yra stiprus vertybinis pagrindas ir mums, visų pirma, reikia kalbėtis apie tai, kas yra šeima, kad meilė ir seksas – ne tas pats. Mylėti mes mokomės iš artimiausios socialinės aplinkos – tėvų ir… žiniasklaidos.

    „Ar galit paskambinti savo tėčiui ir padėkoti už tai, kad jis myli jūsų mamą?“- klausė lektorius ir siūlė tą padaryti iškart po paskaitos. Televizija formuoja netinkamą modelį, nes sumaišo meilės ir sekso sampratas. „Filmuose du žmonės prisipažįsta vienas kitą mylintys ir po 5 minučių rodo, kad jie guli vienoje lovoje. Tai formuoja nuomonę – jei aš myliu, vadinasi turiu atsigulti į lovą ir jei du žmonės mylisi, reiškia jie vienas kitą myli. Iš tikrųjų taip nėra“ – sakė lektorius. Paskaitoje jaunuoliai buvo raginami mylėti protingai, t.y. ne tik išgyventi meilės jausmą, bet ir suprasti meilę, atpažinti įvairias jos formas bei rūšis, taip pat aptartos aktualios šių dienų problemos: seksualiniai santykiai, gyvenimas kartu nesusituokus, vyrų ir moterų skirtumai, virtualus bendravimas.

    Paklaustas, ar dera įsimylėjėliams demonstruoti savo santykius mokykloje ir kaip į tai reaguoti, R.Pagojus atsakė, jog į tai, kas vyksta mokykloje, dalis ugdytojų nesikiša, neva, ne jų reikalas. Tačiau jis mano: „jeigu jausmai viešai demonstruojami, jeigu mokiniai mokyklos koridoriuje stovi susiglaudę, apsikabinę, maigosi, minkosi, tai tampa mūsų visų reikalu. Mokytojai jaunuoliams turėtų pasakyti, kad intymūs santykiai todėl ir intymūs, kad viešai nerodomi. Kad tai – asmeniška, o išviešinimas veikia ir kitus žmones, galbūt, jaunesnius vaikus, kurie visko prisižiūri ir paskui galvoja, kad gal normalu demonstruotis“.

    Ričardas Pagojus daug metų bendravimo su jaunimu patirtį turintis pedagogas. Jo kalbėjimo stilius, jaunimui patrauklia forma pateikta informacija meilės klausimais buvo įvertinta mūsų mokinių, nes neužteko laiko viskam aptarti ir atsakyti į jaunimą dominančius klausimus. Manau, jog tokia paskaita tikrai atliepia į jaunimo poreikį apie meilę kalbėti gyvai, informatyviai ir drąsiai.

    „Tikra meilė yra tada, kai tu nori kitam žmogui gero, net jei jam gera be tavęs“. R.Pagojus

Rita Sabaliauskienė
Socialinė pedagogė metodininkė


Category: Renginiai