Molėtų rajone, Alantoje, sekmadienį baigėsi tradicinis „Santaros-Šviesos“ suvažiavimas, kaip ir kasmet subūręs Lietuvos, lietuvių išeivijos ir užsienio intelektualiosios visuomenės, studentijos atstovus.

Neformalaus „Santaros-Šviesos“ judėjimo svarbiausiu tikslu ir misija įvardytas kilnaus individualizmo ugdymas, keltas individualios atsakomybės poreikis ir išsilaisvinusių individualistų bendravimo siekis, patriotizmo ir gyvosios lietuvybės principai.

Per tris suvažiavimo dienas buvo skaitomi pranešimai, vyko aktyvios diskusijos lietuviškojo liberalizmo ir Santaros ateities, Lietuvos ir jos kaimynių Rusijos ir Lenkijos istorijos bei šių laikų temomis. Pranešimus skaitė įvairių kartų Lietuvos, Rusijos, Lenkijos visuomenės veikėjai, mokslininkai, žurnalistai.

Paskutinę „Santaros-Šviesos“ suvažiavimo dieną bandyta apžvelgti dabartinį Lietuvos visuomenės mentalitetą, aktualų naujosios architektūros ir paveldo santykį. Suvažiavimo dalyviams buvo pristatomi kultūros – teatro, poezijos, archeologijos projektai, Lietuvos ir užsienio menininkų kūryba, vyko ekskursija po istorinių Lietuvos asmenybių valdas.

Liberalios krypties lietuvių išeivių organizacija „Santara-Šviesa“, pradėjusi rengti to paties pavadinimo suvažiavimus, susikūrė JAV 1957 m., susijungus 1947 m. Vokietijoje įkurtam akademinio jaunimo, studijavusio Tiubingeno universitete, sambūriui „Šviesa“ ir 1954 m. JAV įkurtai liberalaus jaunimo organizacijai „Santara“.

Atkūrus Lietuvos nepriklausomybę „Santaros-Šviesos“ suvažiavimai rengiami ir Lietuvoje – iš pradžių jie vyko Anykščiuose, vėliau buvo perkelti į Alantą.

Federacijos iniciatorius buvo šviesaus atminimo filosofas profesorius Vytautas Kavolis, tarp aktyviausių narių yra JAV Ohajo universiteto profesorius filosofas Algis Mickūnas ir Prezidentas Valdas Adamkus, kasmet pasveikinantis suvažiavimo dalyvius.

ELTA_logo

 

 


Category: Visos