proj_zum

Rugsėjo 22-24 dienomis Alantos technologijos ir verslo mokykloje vyko seminaras „Aukštaitijos kulinarinio paveldo išsaugojimas ir sklaida“. Trijų dienų seminare spėta viskas: ir teoriją išklausyti, ir kulinarinį bei tautinį paveldą padegustuoti, ir paties pasimokyti gaminti.

Pirmoji seminaro diena vyko mokykloje. Paskaitą vedė lektorė dalia Žygelienė, kulinarinio ir tautinio paveldo žinovė. Pradžioje dalyviai sužinojo, kas yra kulinarinis paveldas, koks darbas jau yra nudirbtas jį puoselėjant, kaip patiems galime įsijungti į puoselėtojų gretas. Antrąją dienos dalį dalyviai turėjo progą padegustuoti sertifikuotus „Alantos agroserviso“ mėsos gaminius, bei patys gamino tradicinį mėsos troškinį, ragavo tradicinius saldumynus.

Atroji diena buvo skirta duonai. O apie duoną geriausiai gali papasakoti anykštėnė Nijolė Kačkuvienė, sertifikuota duonos kepėja, žodžio kišenėje neieškanti gaspadinė. Tad dalyviai vyko į Anykščius, kur dalyvavo duonos kepimo edukacinėje programoje: patys darė duoną, kepė ir ragavo.

Trečią seminaro dieną klausytojai taip pat turėjo progą pasidarbuoti praktiškai, mat mokymai nusikėlė į Ignalinos rajoną, kur įsikūrusi kulinarinio paveldo puoselėtojai – įmonė „Romnesa“, kepanti tradicinį šakotį. Čia mokymai vyko atvirame ore, o lauko židinyje visiems kartu kepant šakotį, dalyviai sužinojo šakočio istoriją ir kepimo ypatumus tiesiai iš ilgametės šakočių kepimo meistrės – Marytės Gudonienės.

Seminaro organizatoriai tikisi, jog šios trys dienos buvo naudingos klausytojams, paskatins pačius prisidėti, puoselėti ir skleisti žinias apie Aukštaitijos kulinarinį paveldą.


Category: Projektai , Viešasis maitinimas