Maisto ir žaliavų švaistymas yra didžiulė pasaulinė problema, ką byloja pateikiama statistika. Tačiau nepaisant prirašytų straipsnių, televizijos laidų ir reportažų, beveik trečdalis viso pasaulyje pagaminto maisto vis dar yra prarandama ar išmetama. Preliminariais duomenimis, vienas ES gyventojas kasmet išmeta apie 173 kg maisto, o vienas lietuvis – apie 60 kg maisto, kuris dar galėtų būti suvartotas. Tokią liūdną statistiką skelbia Jungtinių Tautų maisto ir žemės ūkio organizacija ir Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pasirodo daugiausiai, net pusė, maisto atliekų susidaro namų ūkyje. Dalis maisto taip pat iššvaistoma perdirbimo įmonėse, viešojo maitinimo vietose ir žemės ūkyje. Kaip rodo duomenys, dėl neilgo galiojimo laiko ar netinkamų laikymo sąlygų daugiausiai išmetama vaisių ir daržovių.

Ką galime dėl to padaryti?

 10 mažų žingsnelių tvarumo link:

  1. Neišmeskite savo soduose užaugintų vaisių ir daržovių, pasidalinkite su kaimynais, padovanokite mokyklos ugdymo procesui, paaukokite maisto bankui, atiduokite mokomąjam ūkiui arba kolegų vištoms.
  2. Laiku nesinaudojus produktų, patiekalų, užšaldykite juos. Užšaldyti galima beveik viską, net ir duoną.
  3. Prisiminkite džiovinimą, daug ką galite susidžiovinti, taip produktus ilgiau išlaikydami tinkamus vartoti.
  4. Prieš einant į parduotuvę sudarykite pirkinių sąrašą, tada džiaugsis ne tik gamta, bet ir piniginė bei, žinoma, jūs.
  5. Perdarykite maisto likučius, pvz. vakarykštę mėsą į sriubą, picą, troškinį ir pan. Perdarytų patiekalų receptų jums mielai parekomenduos Virėjų profesijos mokytoja Margarita Jankauskienė.
  6. Neišmeskite sudžiūvusios duonos – padarykite girą.
  7. Pavytusias prieskonines žoles ir salotas atgaivinkite šaltame vandenyje, dar geriau su ledo kubeliais, o atgaivinę suvyniokite į drėgną rankšluostį ir laikykite šaldytuve.
  8. Daržovių ir prieskonių dažniausiai nenaudojamas dalis – morkų lupynas, svogūnų lukštus, krapų stiebus, petražolių kotus ir t.t, susidžiovinkite ir sumalkite, turėsite „vegetos“ prieskonių.
  9. Gaminkite iš to ką turite spintelėje, šaldytuve, sandėliuke. Pritrūko idėjų? Klauskite mokytojos Margaritos.
  10. Saikas yra geriausias tvarumo draugas.

 

Rugsėjo 29 oji maisto nešvaistymo diena. Kviečiame mokyklos bendruomenę prisijungti prie iniciatyvos „Šiais mokslo metais mokykimės gyvent kaip galima tvariau“.

Profesijos mokytoja Margarita Jankauskienė


Category: Viešasis maitinimas